In het diepe

Afgelopen jaar liep wat anders dan ik van te voren had bedacht. Ik zou het eerste half jaar mijn minor (passend onderwijs) op Thomas More Hogeschool volgen. Hier zou ik dan ook stage voor lopen. Deze minor was 30 ECTS, dus zou veel tijd in beslag nemen. Daarnaast had ik bedacht om dan 1 dag in de week, stage te lopen in groep 3 waar ik het tweede halfjaar mijn LIO zou lopen. Maar na de eerste schoolweek in september viel mijn begeleider (die op ma, di en wo voor de klas stond) uit vanwege ziekte. Er kwam een gat. Mijn directrice vroeg mij om in te vallen. Ik deed dit twee dagen in de week (tot aan de kerstvakantie). Zo stond ik op maandag en dinsdag voor groep 3, woensdag naar Thomas More en donderdag en vrijdag liep ik stage op een hoogbegaafdheidsschool in Rotterdam Zuid. Dit was een vrij intense weekinvulling (spanningen en dilemma's). Vlak voor de kerstvakantie viel ook mijn duo-collega uit. Op dat moment werd ik automatisch de kartrekker van de groep en had ik het voor het zeggen. Ik had officieel niet de eindverantwoordlijkheid. Maar als ik niet dingen aangaf, zag of deed dan gebeurde het ook niet. De weken vlak voor kerst en na kerst waren voor mij de zwaarste weken van mijn LIO. 

Daarnaast voelde ik me niet zelfverzekerd in mijn handelen als leerkracht. Ik had mijn begeleider 1 dag zien lesgeven voor groep 3. Ik had net een jaar stage gelopen in groep 8 dus het was sowieso een grote overgang. Naar mijn idee 'deed ik maar wat' in plaats van dat ik zeker was over de dingen die ik deed. Zowel didactisch als pedagogisch. Als begeleiding kwam de directrice 1x in de drie weken 20 minuten in de klas om mij feedback te geven. Ik kreeg van haar, en van andere collega's, wel te horen dat ik het goed deed, maar op een een of andere manier vond ik dat lastig te accepteren. Deze onzekerheid deelde ik meerdere keren in een casus tijdens PPO.  

Na de kerst kreeg ik een externe coach, die mij in mijn (officiële) LIO-periode ging begeleiden. Ook zei bevestigde dat het erg goed ging. Ze vond mij pedagogisch én didactisch erg sterk. Met haar dook ik verder in het accepteren van deze complimenten. Zo kwamen we bij 'de bus' (zie startpagina). Ik leerde trots te zijn op waar ik stond en wat ik had bereikt (positieve grondhouding). Ik werd zelfverzekerder, wat maakte dat de werkdruk ook minder werd. Ik legde de lat stapje voor stapje iets lager. 

Laatst blikte ik met Marieke terug op mijn LIO periode en waar ik sta en waar ik naartoe wil (reflecteren). We bespraken mijn ideaal (positieve grondhouding en visie). Maar we noemden het niet een ideaal omdat een 'ideaal' vaak onrealistisch is. Nu bespraken we mijn reële ideaal. Dat is het volgende:

Ik kan ontspannen voor de klas staan en ik heb plezier in mijn werk. Ik sta er nuchter in, maar kan met een kritische blik steeds mijn onderwijs verbeteren en elke dag nieuwe dingen leren. Ik ben hier niet te streng voor mezelf. Ik ben positief (cultuurdrager).

We bekeken mijn ideale situatie vanaf het punt waar ik begon. Waar sta je nu? Ik stond ongeveer op 5,5. Net over de helft. Deze 5,5 is niet een onvoldoende zoals we dat misschien zien vanuit de schoolse bril. Maar ik heb al 5,5 stap gezet richting mijn doel (zelfsturend leren). Wat heb ik tot nu toe gedaan om van de 0 naar de 5,5 te komen. 

  1. Ik kan goed methode lessen geven
  2. Ik kan goed pedagogisch handelen (in verbinding staan met de kinderen, grapjes maken, non-verbale communicatie)
  3. Ik heb inzicht in de personen in mijn (mentale) bus. 
  4. Ik heb inzicht op het leerproces van kinderen en kan hier mijn les op aanpassen
  5. Ik heb inzicht dat ik de personen in mijn bus ook kan inzetten en kan gebruiken.

We waren letterlijk deze stappen aan het zetten zodat ik deze stappen ook kon voelen en ervaren. Toen ik deze stappen aan het zetten was voelde ik oprechte trots op wat ik tot nu toe al bereikt had (positieve grondhouding). 

Deze situatie / dit proces kan ik ook koppelen aan meerdere bekwaamheden. 

  • Kan zijn eigen grenzen bewaken. 
  • Is in staat tot kritische reflectie op zichzelf in de pedagogische relatie
  • Kan onderwijs uitvoeren en het leren organiseren. 



Screenshot van mijn weekevaluatie. (zie datum van document)
Screenshot van mijn weekevaluatie. (zie datum van document)
Screenshot van appje naar mijn pleegmoeder. Ik had een lijst gemaakt voor de directie met dingen die ik wel en niet ging doen. Om mijn grens aan te geven.
Screenshot van appje naar mijn pleegmoeder. Ik had een lijst gemaakt voor de directie met dingen die ik wel en niet ging doen. Om mijn grens aan te geven.
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin