
EDI-training

Gedurende het hele schooljaar volg ik met het team van mijn stageschool een EDI-training (verantwoorden van handelen). EDI staat voor Expliciete Directe Instructie (Hollingsworth & Ybarra, 2023). Dit instructiemodel is ontworpen om leerlingen actief te betrekken bij hun leerproces en om hen duidelijk te begeleiden naar het behalen van leerdoelen. Een belangrijk aspect van EDI is 'controlen van begrip'. Tijdens de kleine lesafsluiting (voordat de leerlingen zelfstandig aan de slag gaan) controleer je of de leerlingen de instructie hebben begrepen. Dan kan je tijdens de zelfstandige verwerking de kinderen een passende begeleiding geven in de vorm van een verlengde of verrijkte instructie.
De instructie en de begeleide inoefening wordt op de volgende manier gegeven:
- Ik doe het voor (modellen)
- Wij doen het samen
- Jullie doen het samen
- Jij doet het zelf
Zo wordt de leerstof geleidelijk overgedragen aan de de leerlingen.
Dit instructiemodel sluit ook aan op mijn visie op onderwijs. Ik heb gezien dat, wanneer EDI juist wordt toegepast, dat dit een positief effect heeft op de resultaten en de motivatie van kinderen.
Tijdens de verschillende trainingsdagen kregen wij instructie over de verschillende lesonderdelen. Vervolgens kregen we de opdracht om dat toe te passen in onze EDI lessen. Ook werden wij geobserveerd door de EDI-trainer. Zo controleerde zij of wij de training op de juiste manier toepaste. Dit vond ik eerst wel spannend (spanningen en dilemma's). Ik was bang dat de trainer mij ging vergelijken met mijn (ervaren) collega's. Dit was echter niet het geval. De trainer was erg positief en was vooral gefocust op de EDI onderdelen van mijn les. De lesobservatie was erg leerzaam en waardevol. Het feedbackformulier kunt u hieronder downloaden.
Ik vind het belangrijk om effectieve instructies te geven en dat mijn lesdoelen worden behaald. Wanneer dat niet gebeurd, kijk ik (samen met collega's) naar wat er nodig is om dit doel wel te halen. Het EDI model geeft mij hiervoor handvaten. Het analyseren en samenwerken doe ik vanuit een positieve grondhouding. Ik hanteer (verantwoorden van handelen) de volgende regel vanuit oplossingsgericht werken (Wolters, 2011):
- Als iets niet werkt, leer ervan en doe iets anders.
- Als iets wel (of beter) werkt, doe er meer van
- Als iets blijkt te werken, leert het (van/aan) iemand anders.
Als leerkracht die oplossingsgericht werkt, fungeer ik als cultuurdrager. Door te focussen op wat er goed gaat, heb ik een positieve mindset en draag ik dat bewust en onbewust over naar de kinderen.
Ik vind het tof dat ik samen met mijn collega's kan leren. Juist omdat zij de pabo al hebben afgerond, is het leuk om te zien dat zij hier ook veel van kunnen leren. Ook vind ik het tof dat wij trainingen aangeboden krijgen tijdens studiedagen. Ik ben leergierig (postieve grondhouding) en wil graag nieuwe dingen leren en deze goed begrijpen. Ik ging dan ook met een open leerhouding de trainingen in (onderzoekende houding). Het geven van EDI-lessen verwerkte ik ook in mijn weekdoelen voor mijn weekevaluaties (zelfsturend leren).
Deze beschreven situatie toont aan dat ik vakdidactisch en vakinhoudelijk bekwaam ben. Ik kan namelijk:
- onderwijs uitvoeren en leren organiseren.
- onderwijs evalueren en ontwikkelen.
- leerstof op een begrijpelijke en aansprekende manier samenstellen en uitleggen hoe ermee gewerkt moet worden.
Bewijzen
Bibliografie
Hollingsworth, J., & Ybarra, S. (2023). Expliciete directe instructie 2.0 (M. Schmeier, Red.). Pica.
Wolters, C. (2011). Oplossingsgericht aan het werk met kinderen en jongeren: gesprekken en
werkvormen. Meppel: Boom Uitgevers.